Zoeken: romeinse oudheid

Ik zoek informatie voor groep:
4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Het Romeinse leger
    schooltv.nl
    Het Romeinse leger

    Dankzij het Romeinse leger veroveren de Romeinen een wereldrijk. Dus waar wacht je nog op? Ga in dienst bij het leger van keizer Augustus! Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Romeinse bouwwerken
    hetklokhuis.nl
    Romeinse bouwwerken

    In Rome gaat Bart op zoek naar het geheim van de eeuwenoude bouwwerken. Hoe maakten de Romeinen hun bouwwerken zo stevig? En hoe kregen ze water van de rivier naar de stad? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Het Romeinse Rijk
    schooltv.nl
    Het Romeinse Rijk

    De Romeinen kwamen oorspronkelijk uit Rome. De keizers van Rome wilden het Romeinse Rijk zo groot mogelijk maken. Daarom veroverden ze grote delen van Europa en Noord-Afrika. Als je meer wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl. Met quiz en werkbladen.

    x
  • Plaatje Het Romeinse Rijk
    schooltv.nl
    Het Romeinse Rijk

    Lang geleden zijn de Romeinen de baas in bijna heel Europa. Het sterke Romeinse leger verovert het ene land na het andere. Ook een deel van Nederland. Hoe is het Romeinse Rijk zo machtig geworden? Wie zit er achter de brand in Rome? En waarom is het Romeinse Rijk uiteindelijk gevallen? Bekijk de tijdlijn...

    x
  • Plaatje Canon Talks: Romeinse Limes
    schooltv.nl
    Canon Talks: Romeinse Limes

    Stap in de tijdmachine Canon Talks op schooltv.nl en ga in gesprek met een Germaanse jongen in de tijd van de Romeinse Limes. Hij vertelt je hoe het leven is in het gebied dat toen bij het Romeinse Rijk hoorde. De Romeinen namen eten mee dat de Germanen nog niet kenden, zoals kip en perzik, en bouwden...

    x
  • x
  • Plaatje Werelderfgoed: Romeinse Limes
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Romeinse Limes

    Nederland maakte zo’n tweeduizend jaar geleden deel uit van het machtige Romeinse Rijk, een enorm gebied dwars door Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De grens van het Rijk – de ‘Limes’ – werd bewaakt door forten, legerkampen en wachttorens. Serah volgt het spoor van de...

    x
  • Plaatje Romeinse wegen
    hetklokhuis.nl
    Romeinse wegen

    De Romeinen waren echte bouwers, de aannemers van 2000 jaar geleden. Ze bouwden niet alleen steden, maar ook wegen. Kaarsrecht en efficiënt. Soldaten konden zich zo makkelijk verplaatsen door het Romeinse Rijk, net als berichten en personen. Revolutionair voor die tijd. Hoe maakten ze die wegen?...

    x
  • Plaatje Welke Romeinse steden waren er in Nederland?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Welke Romeinse steden waren er in Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Romeinse Limes
    romeinen.nl
    Romeinse Limes

    Wil je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over de Romeinse limes of de Romeinse tijd? Wil je weten waar je overblijfselen van een echt Romeins fort of badhuis kunt zien? Of heb je zin om een leuk boek te lezen? Snuffel rond op deze site en zoek naar filmpjes, websites, games, foto's of leuke...

    x
  • Plaatje Canon-pad de Romeinse Limes
    canon-pad-limes.yurls.net
    Canon-pad de Romeinse Limes

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Romeinse Limes, op de grens van de Romeinse wereld.

    x
  • Plaatje Romeinse Limes in Nederland
    assets.citynavigator.nl
    Romeinse Limes in Nederland

    Lees in dit digitale boekje over de Romeinse Limes in Nederland.

    x
  • Plaatje Romeinse cijfermachine
    maastrichtsegevelstenen.nl
    Romeinse cijfermachine

    De Romeinen hadden een eigen manier om hun cijfers te schrijven. Heel anders dan wij nu doen. De Romeinen schreven hun cijfers als letters. Zo gebruikten ze voor het getal 10 de hoofdletter 'X'. De letter 'V' stond dan weer voor het cijfer 5. Het getal 15 werd dan "XV" (10 + 5). Een nummer in Romeinse...

    x
  • Plaatje Romeinse cijfers
    romeinsecijfer.nl
    Romeinse cijfers

    Op deze site kun je gewone getallen automatisch omrekenen naar Romeinse getallen en andersom. Probeer het maar eens.

    x
  • Plaatje Romeinse Limes
    canonvannederland.nl
    Romeinse Limes

    De grens van het Romeinse rijk liep precies door Nederland. De Rijn was de grens. Deze rivier stroomt van Duitsland via Utrecht naar de zee. We noemen deze grens de Limes. Dit is het Latijnse woord voor grens. Meer weten, neem hier een kijkje. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen...

    x
  • Plaatje De Romeinse limes
    hetklokhuis.nl
    De Romeinse limes

    Zo'n 2000 jaar geleden werd de helft van Nederland bezet door de Romeinen. De grens van het Romeinse rijk liep van Afrika tot in Engeland. De Limes. Bekijk de aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis. 

    x
  • Plaatje Quiz: De Romeinse Limes
    schooltv.nl
    Quiz: De Romeinse Limes

    Zo’n 2000 jaar geleden is Nederland onderdeel van het Romeinse Rijk. De grens van dit rijk loopt dwars door ons land en wordt de ‘limes’ genoemd. De Romeinen brengen allerlei moderne veranderingen aan in Nederland, zoals het aanleggen van het riool en het bouwen van boerderijen. Start...

    x
  • Plaatje Het Romeinse Rijk
    docukit.nl
    Het Romeinse Rijk

    Tweeduizend jaar geleden veroverden de Romeinen grote delen van Europa en Noord-Afrika. Ook een deel van Nederland hoorde meer dan vierhonderd jaar bij het Romeinse Rijk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 41. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Archeologen vinden Romeinse tempel in Zevenaar
    jeugdjournaal.nl
    Archeologen vinden Romeinse tempel in Zevenaar

    Archeologen hebben in het Gelderse Zevenaar een hele bijzondere ontdekking gedaan. Ze vonden een tempel die al bijna 2000 jaar onder de grond ligt. De tempel is gebouwd door de Romeinen en is al die tijd goed bewaard gebleven. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit...

    x
  • Plaatje De Romeinen in Nederland
    psammos.nl
    De Romeinen in Nederland

    Over de Romeinen en hun aanwezigheid in Nederland heeft meester Henk een aantal interessante "lessen" gemaakt. Hij vertelt over onderwerpen als de Romeinse goden, de Romeinse wegen, het leger, gladiatoren en meer.

    x
  • Plaatje Romeinen in ons land
    schooltv.nl
    Romeinen in ons land

    De Romeinen brachten veel spullen naar ons land die we hier nog niet kenden. Perziken, druiven en kippen bijvoorbeeld. Maar ook spiegels, messen, lepels en glas. En wat ook nieuw was: geld! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz en werkbladen.

    x
  • Plaatje Hoe lees je Romeinse cijfers?
    schooltv.nl
    Hoe lees je Romeinse cijfers?

    De Romeinen hadden geen cijfers zoals wij, maar ze gebruikten symbolen: de C, de M en de X bijvoorbeeld. Door ze in verschillende volgordes achter elkaar te zetten, kun je alles cijfers maken die je maar kan bedenken. Behalve de nul. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Egyptische oudheid (WikiKids)
    wikikids.nl
    Egyptische oudheid (WikiKids)

    Informatie over de Egyptische Oudheid uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Romeinse badhuizen
    schooltv.nl
    Romeinse badhuizen

    Een badhuis was in de oudheid een openbaar gebouw waar mensen in samenkwamen om te baden. Het was voor de Romeinen heel normaal om samen in bad te gaan. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Forum
    schooltv.nl
    Het Forum

    Het Forum was in het oude Rome hèt centrale plein. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Water in het oude Rome
    schooltv.nl
    Water in het oude Rome

    De meeste huizen in het oude Rome hadden geen stromend water. De Romeinen gingen naar openbare wc's en zichzelf wassen deden ze in een van de badhuizen. Deze thermen waren heel populair bij de Romeinen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Romeinen
    jeugdbibliotheek.nl
    Romeinen

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Alle wegen leiden naar Rome
    schooltv.nl
    Alle wegen leiden naar Rome

    De Romeinen hadden een enorm leger met goed getrainde soldaten. Ze veroverden het ene naar het andere gebied in Europa. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Webpad Romeinen
    webpad-romeinen.yurls.net
    Webpad Romeinen

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Romeinen.

    x
  • Plaatje The global Egyptian museum
    globalegyptianmuseum.org
    The global Egyptian museum

    Op deze site kun je objecten van het oude Egypte bekijken. Je kunt zoeken op object, soort materiaal, periode en museum.

    x
  • Plaatje Ancient Olympics
    ancientolympics.arts.kuleuven.be
    Ancient Olympics

    Meer dan duizend jaar lang (van de achtste eeuw v.Chr. tot het begin van de vijfde eeuw n.Chr.) hielden de Grieken wedstrijden in lopen, vechten en paardrijden in Olympia. Deze wedstrijden waren de voorlopers voor de Olympische spelen. Deze website vertelt over de wonderbare wereld van de oude Griekse...

    x
  • Plaatje Het leger van Xian
    nihaokids.nl
    Het leger van Xian

    Lees hier allerlei weetjes over het terracottaleger van Xian.

    x
  • Plaatje Romulus en Remus
    schooltv.nl
    Romulus en Remus

    Volgens de overlevering is de stad Rome in 753 voor Christus ontstaan. Hij werd gesticht door de tweeling Romulus en Remus. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Julius Caesar
    docukit.nl
    Julius Caesar

    Gaius Julius Caesar leefde ruim 2000 jaar geleden. Hij is de beroemdste leider van het oude Romeinse Rijk. Hij won bijna al zijn veldslagen en schreef er boeken over. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 42. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De moord op Julius Caesar
    schooltv.nl
    De moord op Julius Caesar

    De Romeinse keizer Julius Caesar is niet bij iedereen geliefd. In 44 voor Christus wordt hij met 23 messteken om het leven gebracht. Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Pompeï (WikiKIds)
    wikikids.nl
    Pompeï (WikiKIds)

    Informatie over Pompeï - een oude stad in Italië uit de Romeinse tijd - uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Hoe is Rome ontstaan?
    schooltv.nl
    Hoe is Rome ontstaan?

    Volgens de Romeinse legende worden de broers Romulus en Remus grootgebracht door wolven. Daarna stichten ze de stad Rome. Alleen de naamgeving van de stad is nog even een dingetje. Geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen. Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Romeinen in Nederland
    docukit.nl
    Romeinen in Nederland

    Het Romeinse Rijk was het eerste en grootste rijk in Europa. Ongeveer vijftig jaar voor Christus veroverden de Romeinen Frankrijk, België en Nederland tot aan de Rijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 232. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hoe zorgden de Romeinen voor rechte wegen?
    schooltv.nl
    Hoe zorgden de Romeinen voor rechte wegen?

    Romeinse wegen lopen in een rechte lijn van stad naar stad. Hierdoor zijn ze de kortste en dus snelste weg. Maar soms is de volgende stad niet te zien. Om de wegen toch recht te laten lopen, hadden de Romeinen een handige uitvinding: de groma, een soort liniaal voor wegen. Bekijk het filmpje van Het...

    x
  • Plaatje Het wegennetwerk van de Romeinen
    schooltv.nl
    Het wegennetwerk van de Romeinen

    Het Romeinse Rijk was gigantisch groot. Overal legden ze goede wegen aan, ook in het stukje Nederland dat zij bezetten. Al die wegen staan op een grote, lange wegenkaart. De kaart zit op een rol en kon zo makkelijk meegenomen worden op een paard. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het eerste riool
    schooltv.nl
    Het eerste riool

    Poepen, dat doen de Romeinen vanaf de zesde eeuw voor Christus in het riool! De Cloaca Maxima wordt gebouwd onder koning Tarquinius. Het is eigenlijk niet meer dan een open kanaal dat vanuit Rome naar de rivier de Tiber stroomt. Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje Wat hebben de Romeinen allemaal uitgevonden?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat hebben de Romeinen allemaal uitgevonden?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Romeinenweek
    romeinen.nl
    Romeinenweek

    In 2021 vindt er geen Nationale Romeinenweek plaats. Kijk op deze site voor meer informatie.

    x
  • Plaatje Wapens van Romeinen
    schooltv.nl
    Wapens van Romeinen

    Waarmee vochten de Romeinen? In de tijd van de Romeinen vochten zij met hele andere wapens dan vandaag de dag gebruikt worden tijdens oorlogen. Maar welke wapens waren dat precies? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe legden de Romeinen hun wegen aan?
    schooltv.nl
    Hoe legden de Romeinen hun wegen aan?

    De Romeinen zijn de eersten in de geschiedenis die een flink wegennetwerk aanleggen. Hier hebben ze een bijzondere eigen manier voor. Eerst graven ze de grond een stukje af. Dan komt er een laagje grind als stevig fundament, gevolgd door een laag zand. Dan komen de grote, kenmerkende stenen. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Socrates
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Socrates

    Socrates was een belangrijke filosoof uit de Griekse oudheid. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Waarom zijn standbeelden vaak bloot?
    schooltv.nl
    Waarom zijn standbeelden vaak bloot?

    Ook in de Griekse Oudheid is er al een schoonheidsideaal: een gespierd en afgetraind lichaam is voor mannen het hoogst haalbare. En waarom zou je dat verbergen onder sportkleding? Lekker sporten in je nakie dus en voor de winnaar: een naakt standbeeld van jezelf! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...

    x
  • Plaatje Achilles
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Achilles

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Achilles, held van de Trojaanse Oorlog.

    x
  • Plaatje Bijzondere vondst in Egypte: graf van 4400 jaar oud
    jeugdjournaal.nl
    Bijzondere vondst in Egypte: graf van 4400 jaar oud

    Archeologen in Egypte hebben een graf ontdekt van meer dan 4400 jaar oud. Ze vonden het graf onder een laag zand van vijf meter dik. Het is het graf van een priester en zijn vrouw. Zij leefden tussen 2500 en 2300 voor Christus. Lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje De bouw van een Egyptische piramide
    schooltv.nl
    De bouw van een Egyptische piramide

    Het bouwen van de piramides was ontzettend veel werk. Zelfs met duizenden mannen duurde het wel 30 jaar om een piramide te bouwen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie was Cleopatra?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wie was Cleopatra?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wie was Cleopatra?
    schooltv.nl
    Wie was Cleopatra?

    Cleopatra is een van de machtigste vrouwen uit de geschiedenis. Op haar 18e wordt ze al farao van Egypte. Ze trouwt met de Romeinse leider Caesar, maar krijgt het later aan de stok met het Romeinse Rijk. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dummie de mummie
    toscamenten.nl
    Dummie de mummie

    Dummie komt bij toeval door een bliksemschicht tot leven. Hij gaat langdurig logeren bij vader Klaas en zoon Goos in Polderdam. Op deze website vind je alles over Dummie de mummie. Dummie is bedacht door de schrijfster Tosca Menten en zij schrijft spannende avonturen over hem.

    x
  • Plaatje Geschiedenis voor kinderen : Egypte
    geschiedenisvoorkinderen.nl
    Geschiedenis voor kinderen : Egypte

    Algemene informatie over het oude Egypte, informatie over goden, het schrift, de maatschappij en piramiden.

    x
  • Plaatje Steeds meer duidelijk over ontdekte graftombe
    jeugdjournaal.nl
    Steeds meer duidelijk over ontdekte graftombe

    Archeologen komen steeds meer te weten over een bijzondere graftombe in Egypte. Bekijk het filmpje en lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Grieken
    jeugdbibliotheek.nl
    Grieken

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Hiërogliefen
    rmo.nl
    Hiërogliefen

    Hiërogliefen, tekeningetjes en tekens; de taal van de oude Egyptenaren ziet er geheimzinnig uit. Maar het hiërogliefenschrift is ontcijferd! Op deze site van het RMO, het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vind je uitgebreide informatie.

    x
  • Plaatje Hiërogliefen
    jeugdbibliotheek.nl
    Hiërogliefen

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Hiërogliefen typen
    discoveringegypt.com
    Hiërogliefen typen

    Met behulp van dit 'hiërogliefen'-toetsenbord kun je zelf berichtjes in hiërogliefen typen.

    x
  • Plaatje Historisch Museum JoCas
    museumjocas.nl
    Historisch Museum JoCas

    Het online Historisch Museum JoCas staat boordevol weetjes en feiten over de geschiedenis van Nederland en de wereldgeschiedenis.

    x
  • Plaatje Honderden mummies van dieren gevonden
    jeugdjournaal.nl
    Honderden mummies van dieren gevonden

    In Egypte zijn honderden dieren van mummies gevonden. Deze mummies worden nu tentoongesteld. Lees en bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Mummies
    rmo.nl
    Mummies

    Mummies: dode lichamen van soms duizenden jaren oud. Vrijwel intact. Van mensen en dieren. Hoe kan dat, en waarom mummificeerden de oude Egyptenaren hun doden? Tegenwoordig worden mummies met moderne technieken onderzocht. Kijk voor meer info op deze site van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

    x
  • Plaatje Mummies
    jeugdbibliotheek.nl
    Mummies

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Mummies
    hetklokhuis.nl
    Mummies

    Sosha gaat op bezoek bij de mummies. Ze zoekt uit hoe mensen en zelfs dieren werden gemummificeerd. Ook kijkt ze mee in het ziekenhuis waar een echte mummie wordt onderzocht. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Drie ingewikkelde vragen over mummies
    schooltv.nl
    Drie ingewikkelde vragen over mummies

    Egyptenaren geloofden in een leven na de dood. Belangrijke mensen werden daarom op een bijzondere manier begraven. Het lichaam werd gedroogd en verpakt in doeken. Zo bleven niet alleen de botten, maar ook de huid over. Dit noem je mummificeren. Zo’n lichaam noem je een mummie. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Drie vragen over mummies
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over mummies

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over mummies: Worden er vaker mummies gevonden in Egypte? Waarom maakten de Egyptenaren mummies? Zijn er in Nederland ook mummies gevonden? Dit is een uitzending van 20 januari 2021.

    x
  • Plaatje Onderzoekers vinden bijzondere faraostad in Egypte
    jeugdjournaal.nl
    Onderzoekers vinden bijzondere faraostad in Egypte

    Archeologen in Egypte hebben een bijzondere ontdekking gedaan: ze hebben een complete stad gevonden! De stad werd waarschijnlijk 3400 jaar geleden gebouwd, toen farao Amenhotep III aan de macht was. Bekijk het filmpje en lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van...

    x
  • Plaatje Het oude Egypte uitgelegd
    kemet.nl
    Het oude Egypte uitgelegd

    Op deze webpagina vind je interessante informatie en links over het hiërogliefenschrift en andere dingen over het oude Egypte.

    x
  • Plaatje Webpad Oude Egypte
    webpad-oude-egypte.yurls.net
    Webpad Oude Egypte

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over het oude Egypte.

    x
  • Plaatje Hoe zijn piramides gebouwd?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe zijn piramides gebouwd?

    Piramides, wie kent ze niet? Driehoekige gebouwen, middenin de woestijn. Ze zijn al lang geleden ontdekt door avonturiers, archeologen en onderzoekers. De natuurkundigen Daniel Bonn en Bart Weber van de Universiteit in Amsterdam vertellen erover tijdens de kinderlezing van het NEMO Science Museum van...

    x
  • Plaatje Toetanchamon
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Toetanchamon

    Toetanchamon was een Egyptische farao. Hij is vooral bekend omdat zijn graf in 1922 geheel ongeschonden werd gevonden door de Britse archeoloog Howard Carter. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over Toetanchamon te weten.

    x
  • Plaatje Zeus
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Zeus

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Zeus, oppergod van de oude Grieken.

    x
  • Plaatje Archeon
    docukit.nl
    Archeon

    In Archeon ga je ver terug in de tijd. Naar de Romeinse tijd of de middeleeuwen (500-1500) bijvoorbeeld. Volg de borden en loop door het museumpark. Het ene moment ben je in het huis van de meubelmaker of de rijke koopman. Even later sta je in een groot Romeins badhuis. Of je gaat nog verder terug in...

    x
  • Plaatje Boudica
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Boudica

    Deze Keltische koningin streed tegen de Romeinse bezetters. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Boudica.

    x
  • Plaatje Gaius Marius
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Gaius Marius

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Gaius Marius. Door de ideeën van generaal Gaius Marius was het Romeinse Rijk in 100 jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste rijken die de wereld ooit heeft gezien.

    x
  • Plaatje Zo leefden de Grieken
    docukit.nl
    Zo leefden de Grieken

    In de Oudheid was Griekenland een rijk en bijzonder land. Het was vroeger groter dan nu. Het land bestond uit een aantal stadstaten. De belangrijkste vier waren: Athene, Delphi, Olympia en Sparta. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 059....

    x
  • Plaatje Griekenland
    docukit.nl
    Griekenland

    Griekenland ligt in de Middellandse Zee en heeft ruim 2000 eilanden. In de zomer komen er veel toeristen naar Griekenland. Niet alleen voor de zee, maar ook voor resten van tempels uit de Griekse oudheid. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 279....

    x
  • Plaatje Hannibal Barkas
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Hannibal Barkas

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Hannibal Barkas. Een generaal uit Carthago die het Romeinse Rijk bijna ten val bracht.

    x
  • Plaatje Italië
    schooltv.nl
    Italië

    Het Zuid-Europese land Italië kennen we van de pizza’s, de historische steden, de stranden en van de Paus. Maar het is ook een land van vulkanen, bergen en van een lange geschiedenis. De invloed van het ooit machtige Romeinse Rijk is nog in het hele land zichtbaar. Bekijk het filmpje van De...

    x
  • Plaatje Koning Arthur
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Koning Arthur

    De verhalen rondom Koning Arthur speelde zich af tijdens of vlak na de ondergang van het Romeinse Rijk. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over koning Arthur te weten.

    x
  • Plaatje Veel kunst is al honderden jaren oud
    schooltv.nl
    Veel kunst is al honderden jaren oud

    Van grottekeningen tot romeinse beelden en schilderijen. In musea overal ter wereld is bijzonder kunst te zien. Veel kunstwerken bestaan al een poosje. De oudste kunst gaat heel ver terug, namelijk naar de tijd dat mensen nog in grotten leefde. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een metaaldetector?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een metaaldetector?

    Met een metaaldetector kun je metalen voorwerpen in de grond vinden. Op die manier kun je bijzondere dingen tegenkomen, zoals munten uit de oudheid en andere schatten. Maar hoe weet een metaaldetector nou waar zo’n schat begraven ligt? Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Millo Interactieve historische atlas
    barbaareducatie.nl
    Millo Interactieve historische atlas

    Hoe groot was het Romeinse Rijk? Wat hoorde bij de Republiek der Nederlanden? Benieuwd naar het rijk van Napoleon? Op deze landkaarten kun je dat allemaal bekijken.

    x
  • Plaatje Mummies (Informatiereeks)
    docukit.nl
    Mummies (Informatiereeks)

    In de oudheid werden van dode mensen mummies gemaakt, omdat men toen geloofde dat je lichaam na je dood voortleefde. Tenminste, als het lichaam goed bewaard bleef. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 67. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Odysseus
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Odysseus

    Odysseus is een belangrijk figuur uit de Ilias en de hoofdpersoon in de Odyssee van Homerus, een schrijver uit de Griekse oudheid. Odysseus is koning van het eiland Ithaka, erg slim en een dappere strijder. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te...

    x
  • Plaatje Pompeï
    geschiedenisvoorkinderen.nl
    Pompeï

    Op de site Geschiedenis voor kinderen lees je informatie over de bekende Romeinse stad Pompeï.

    x
  • Plaatje Sint Maarten: Bisschop die deelde met de armen
    schooltv.nl
    Sint Maarten: Bisschop die deelde met de armen

    Sint Maarten: bisschop die deelde met de armen. Op 11 november trekken kinderen met een lichtje door de straten. Ze denken daarbij aan het verhaal van Sint Maarten. Hij was een Romeinse soldaat die een arme bedelaar de helft van zijn mantel gaf. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leven in de vroege middeleeuwen
    docukit.nl
    Leven in de vroege middeleeuwen

    Als de Romeinse legers terug zijn naar Rome in 476 na Christus, begint in West-Europa een periode die wij de ‘vroege middeleeuwen’ noemen. De verschillenden Germaanse volkeren die hier wonen, regelen hun zaken voortaan zelf. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Welkom bij de Romeinen
    zapp.nl
    Welkom bij de Romeinen

    In 'Welkom bij de Romeinen"ontvangt tv-presentatrice Dorine Goudsmit in haar studio Romeinse gasten ‘die al eeuwen dood zijn’, zoals Nero, Caesar en Augustus. Samen met hen kijkt zij terug op de hoogte- en dieptepunten uit ‘hun’ tijd. Hier kun je alle afleveringen bekijken.

    x